Wat is sloeproeien?

0C5A3181 2 23 800 650 80Sloeproeien is een roeisport waarbij wordt geroeid in originele oude reddingssloepen van schepen of walvisjagers. Het is een duursport. Elke sloep kan anders van grootte, gewicht en materiaal zijn.

In 1975 roeiden twee sloepen van Harlingen naar Terschelling, dit is uitgegroeid tot een landelijke competitie die duurt van april tot november

Hoeveel roeiers zitten er in een sloep?

Dit hangt af van de grootte van de sloep. De sloep heeft tussen de 6 tot 14 roeiers die elk met één riem roeien. Verder zit er altijd een stuurman aan boord.

Verschillende sloepen- is dat wel eerlijk?

Sloepen zijn er in verschillende vormen en maten. De snelste sloep in een wedstrijd is zeker niet altijd de winnaar. Voor de berekening van de eindstand wordt rekening gehouden met de weerstand van een sloep in het water. Ook het aantal roeiers is van invloed. Elke sloep krijgt een eigen handicap (c-waarde genaamd) aan de hand van bovenstaande factoren en een sleeptest. De uitslag wordt berekend door de tijd en de handicap via een formule te berekenen.

FSN - Federatie Sloeproeien Nederland

De Federatie Sloeproeien Nederland (FSN) is in 1991 opgericht door de sloeproeiteams die destijds in Nederland actief waren en welke streefden naar een eenheid binnen het sloeproeien.

Het ledenbestand van de federatie bestaat momenteel uit ruim 130 verenigingen met daarbij bijna 250 roeisloepen. Daarnaast zijn ook de wedstrijdorganisaties lid van het FSN. Totaal zijn er 21 organisaties waarvan er 19 actief jaarlijks een wedstrijd organiseren. Elk roeiteam en elke organisatie kan lid worden van de FSN wanneer zij instemmen met de regels welke door de jaarvergadering jaarlijks worden goedgekeurd. De federatie heeft tot doel het bevorderen van de sloeproeisport in het algemeen en tracht dit doel te bereiken door coördinerend en ondersteunend op te treden tussen de leden onderling en tussen de leden en de comités en wedstrijdorganisaties.

De FSN organiseert het Nederlands Kampioenschap Sloeproeien, en geeft voorlichting en adviezen. Daarnaast worden voorwaarden tot stand gebracht om aan wedstrijden deel te nemen. Mede door participatie in de Sleep- en Keurcommissie Sloeproeien wordt een eenduidig handicapsysteem onderhouden.

Klik hier voor meer informatie over de FSN en sloeproeien.

 

Vlak datum slag om de zaan 2020

Zaterdag 18 april organiseren wij de eerste virtuele #blijfthuis Slag om de Zaan

Normaal zijn we al maanden bezig met organiseren en deze laatste week worden de puntjes op de i gezet. Jammer genoeg kan De Slag om de Zaan dit jaar niet doorgaan i.v.m. het Corona virus, om toch een leuke dag te beleven hebben we deze week een alternatieve virtuele Slag om de Zaan bedacht.

We hebben muziek, cultuur, educatie, humor, publieks participatie en uiteraard gaan we met zijn allen "virtueel" de Slag om de Zaan roeien. En het mooie is, je kunt alles volgen, thuis via Facebook.

Kijk je mee? Het begint om 10 uur en we zijn om 20.00 uur weer klaar.

Het enige wat je hoeft te doen is onze Facebook pagina "leuk vinden" (www.facebook.com/zaanslag). En dan komt alles vanzelf goed.

Slag om de Zaan 2020 - afgelast

Slag om de Zaan 2020 - Afgelast!

We hielden (tegen beter weten in) hoop, maar helaas is zojuist door de regering bekent gemaakt dat alle evenementen tot 1 juni 2020 dienen te worden afgelast i.v.m. het Corona virus. Alle deelnemers die staan ingeschreven krijgen deze week nog hun inschrijfgeld retour.

Hou onze facebook pagina en website in de gaten en noteer 21 november alvast in je agenda!

We laten ons namelijk niet uit het veld slaan! Er zal dit jaar hoe dan ook geroeid worden op de Zaan!

Met sportieve groet,

Josee, Sabina, Joost, Denise, Ron en Roland

Inschrijven3 Slag om de Zaan

Wedstrijd informatie

bezoekersinformatie

foto's en filmpjes

Organisatie en contact

Slag om de Zaan

Stichting Zaanslag

Zwarte Leeuwstraat 6

1531 EV Wormer

KvK nr. 815669951

E-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor spoedgevalllen kunt u ons bereiken op:

06-30394041